Meje rasti in meje svobode - Kirn, Andrej (Teorija in praksa, 2010)
Navezujoč se na ideje v Mlinarjevi knjigi (2008), predstavi avtor lastna razmišljanja o problemih, kot so: kriza rasti in kriza kapitalizma, trajna rast in trajnostni razvoj, meje rasti v Kopru in v svetu, svoboda in omejevanje, alternative in kompromisi, pomen priznavanja enotnosti različnosti za teoretsko videnje realnosti in demokratično odločanje. Zadnje ima veliko vlogo v Mlinarjevem razumevanju globalizacije ter njene povezave z lokalnostjo in individualizacijo. Mlinar odkriva splošnost v številnih problemih mesta Koper. Vso knjigo prežema temeljni koncept: Koper v svetu in svet v Kopru. Mlinar ne sodi med nekritične, navdušene privržence globalizacije.
Keywords: Limits to growth; Meje rasti; Kapitalizem; Capitalism; Socialism; Socializem; Sustainable development; Trajnostni razvoj; society; družba; razvoj; globalizacija; globalization; Mlinar, Zdravko: Prostorsko-časovna organizacija bivanja