What factors influence the survival of subsidised start-ups for the unemployed in Slovakia? - Pisár, Peter (Central European Public Administration Review, 2021)
Namen: Namen prispevka je analizirati dejavnike vzdržnosti javne politike, ki s pomočjo subvencij novoustanovljenim podjetjem na Slovaškem pomaga iz brezposelnosti. Zasnova/Metodologija/Pristop: Prispevek na podlagi podatkov slovaškega ministrstva za delo in socialne zadeve ocenjuje vzdržnost subvencij v obdobju 2012–2016. Za opredelitev ključnih dejavnikov je bila uporabljena logistična regresija. Ugotovitve: Raziskave kažejo, da so politike za podporo samozaposlitvi brezposelnih v času gospodarske rasti še posebej učinkovita oblika aktivne politike zaposlovanja, zlasti v razvitejših regijah. Če pa subvencije služijo zgolj kot orodje za podporo poslovanju, je stopnja preživetja subvencioniranih podjetij precej nižja, kot so ugotavljale druge študije. Med najpomembnejšimi dejavniki, ki vplivajo na vzdržnost, se kažejo trajanje brezposelnosti, višina subvencije in regionalne značilnosti. Vpliv v praksi: Rezultati omogočajo boljšo opredelitev pogojev za zagotavljanje subvencij brezposelnim za ustanovitev podjetja v prihodnosti in hkrati kažejo, da je ta instrument bolj učinkovit kot sredstvo za ohranjanje zaposlitve kot za spodbujanje podjetništva. Izvirnost/Vrednost: Raziskava je potekala v posebnih pogojih, ki so bili do sedaj le malo raziskani. Politika je bila proučevana v obdobju močne gospodarske rasti, ki jo je spremljalo občutno zmanjšanje brezposelnosti. Omeniti velja tudi, da je bila raziskava izvedena v državi z izrazitimi regionalnimi razlikami, kar je omogočilo primerjavo vpliva tovrstne politike ob različnih izhodiščih.
Keywords: active employment policy; aktivna politika zaposlovanja; contribution to self-employment; prispevek k samozaposlitvi; subsidised start-ups for the unemployed; subvencije novoustanovljenim podjetjem