Središče v Dečkovem času - Krnjak, Franc (Zgodovinski zapisi, 2009)
V nadaljevanju bom skušal prikazati družbene kot tudi politične razmere v Središču ob Dravi v času življenja dr. Ivana Dečka. Drugo polovico 19. stoletja zaznamujejo številni družbeni in politični pretresi, ki ne zaobidejo niti trga Središče. Predstavil pa bom tudi Dečkov rod, ki ima v Središču globoke korenine. Toda potomstva, ki bi nadaljevalo Dečkov rod v Središču ali kje drugje, ni. Za časa življenja dr. Ivana Dečka so se zgodili pomembni premiki za Slovenijo in Slovence. Seveda je bil pozneje v ta dogajanja globoko vpet tudi on. Njegova prerana smrt je bila močan udarec za resnične štajerske rodoljube. Ob koncu prispevka pa je beseda še o Dečkovem nečaku dr. Niku Vrablu, nekdanjemu upravniku mariborske kaznilnice.
Keywords: 19.st.; Dečko (rodbina); Dečko, Ivan; Središče ob Dravi; Vrabl, Niko; zgodovina