Zolajevi zgledi v Hiši Marije Pomočnice - Smolej, Tone (Slavistična revija, 1998)
Članek obravnava Zolajeve zglede v Cankarjevem romanu Hiša Marije Pomočnice (1904). Izhaja iz domneve, da naj bi Angelika, junakinja Sna (La reve, 1888), navdahnila nekatere Cankarjeve otroške like, hkrati pa naj bi se slovenski pisatelj zgledoval tudi pri Zolajevih opisih cerkvenega okolja. Roman Beznica (L'Assommoir, 1877) naj bi vplival na motiviko tragičnega ljudskega slavja ter na deskripcijo nedovoljenega otroškega pogleda.
Keywords: Cankar, Ivan; Cankar, Ivan: Hiša Marije Pomočnice; francoska književnost; moderna; slovenska književnost; Zola, Émil; Zola, Émile: Beznica