Vojna proza Milana Puglja - Koron, Alenka (Slavistična revija, 2004)
Po kratkem orisu biografskega, kulturnozgodovinskega in kulturnopolitičnega ozadja Pugljevega literarnega ustvarjanja in prerezu literarnozgodovinskih raziskav vojne teme obravnavam v prispevku deset besedil Milana Puglja, združljivih z oznako vojna proza, ker črpajo snov in tematiko iz vojnega obdobja ali postavljajo dogajanje v čas prve svetovne vojne, čeprav jih večina prikazuje medvojno življenje in trpljenje civilnega prebivalstva v zaledju. V osprednju obravnave so predvsem modifikacije vojne teme v besedilih in njihova žanrska specifika.
Keywords: kratka proza; prva svetovna vojna; Pugelj, Milan, 1883-1929; Slovene literature; slovenska književnost; vojna proza; World War I