Failures in crisis communication during the Covid-19 pandemic in Slovenia - Kamin, Tanja (Teorija in praksa, 2021)
Med pandemijo je ključnega pomena, da večina ljudi upošteva predpisane ukrepe za preprečitev zdravstvene krize. Vendar mora v družbi obstajati konsenz, da so ukrepi, ki nam jih predpiše vlada, res potrebni, pravični in legitimni, na kar vpliva več dejavnikov. V članku predstavimo rezultate kvalitativne raziskave (23 poglobljenih intervjujev), ki smo jo izvedli v Sloveniji na vrhuncu prve splošne karantene, pri čemer se osredotočimo na to, kako so udeleženke v raziskavi (ženske, ki so med prvo splošno karanteno živele same) dojemale komunikacijo s strani vlade in javnih zdravstvenih organov, vključno z uradno skupino za krizno komunikacijo v okviru upravljanja s pandemijo v Sloveniji. Rezultati prikazujejo ključne napake v komunikaciji, ki so vplivale na zaupanje v uradne govorce in ki jim ni uspelo motivirati in spodbuditi respondentk, da bi upoštevale priporočene in predpisane zaščitne ukrepe.
Keywords: Covid-19; Crisis communication; Epidemics; Epidemije; Krizno komuniciranje; Samske ženske; Single women; Trust; Zaupanje