Vloga javnih obdarovanj otrok v prvem desetletju praznovanja novoletne jelke v Sloveniji - Židov, Nena (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2017)
Članek obravnava javno obdarovanje otrok znotraj novo uvedenega socialističnega praznika novoletne jelke, ki ga je nova oblast uvedla po drugi svetovni vojni. Predstavljeni so načini zagotavljanja potrebnih sredstev, obdarovanje predšolskih in šolskih otrok ter obdarovanje socialno ogroženih, bolnih otrok in otrok s posebnimi potrebami. Z dedkom Mrazom kot obdarovalcem so želeli nadomestiti Miklavža in Božička in s pomočjo obdarovanja pokazati na "nov" odnos do otrok. Obdarovanje je bilo del družbene vzgoje in naj bi otroke navdušilo nad novim sistemom, jih kratkoročno spodbudilo predvsem k pridnemu učenju, dolgoročno pa prispevalo k oblikovanju "dobrih državljanov".
Keywords: ljudski prazniki; novo leto; Public holidays in Slovenia; novoletna jelka; obdarovanje; socialism; socializem; Slovenia; Slovenija