Prispevek k analizi metafore v sonetu postmodernizma - Novak-Popov, Irena (Jezik in slovstvo, 1997)
Razprava je posvečena segmentu sodobne slovenske poezije, in sicer sonetu. V tej stalni pesniški obliki bo predmet pozornosti organizacija vsebine, s katero se na najbolj zgoščen način uresničuje bogastvo smisla. Razmerje med estetiko oblike in oblikovanjem pregnantne vsebine bo prikazano ob treh sodobnih pesnikih (B. A. Novak, M. Jesih, M. Dekleva), ki gojijo klasični sonet, njihov sonetni opus pa je za slovensko poezijo razvojno relevanten. S tem se nadaljuje analiza, ki je bila za simpozij Sonet in sonetni venec opravljena na sonetih iz obdobij romantike, moderne, ekspresionizma, nove stvarnosti in povojnega modernizma.
Keywords: Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija; literarne študije; sonet; metafora; metaphor; 20.st.; postmodernizem