Digital image processing in computer-supported hill shading - Debelak, Mateja (Geodetski vestnik, 1993)
Številni prograski paketi, ki so namenjeni avtomatskemu generiranju senc, temeljijo na algoritmih različnih kvalitet, ki rešujejo matematično formulirane faze dela. Kvalitetne rezultate lahko dobimo le s pomočjo interaktivnega dela, iterativnih postopkov in parametrov, prilagojenih lokalni konfiguraciji reliefa. Pri tem gre najpogosteje za zelo zamudna in v praksi nepriljubljena iskanja in testiranja parametrov. V ta namen vse pogosteje uporabljamo postopke, poznane s področja obdelave digitalnih slik, ki omogočajo hitrejše in kvalitetnejše delo.
Keywords: automatic hill shading; avtomatsko generiranje senc; Bled; computer support; digital images; digitalne slike; geodezija; računalniška podpora