Successful strategies to influence national diets - Puska, Pekka (Zdravstveno varstvo, 2004)
V prispevku so opisana svetovna izhodišča in zgodovinski potek dejavnosti in ukrepov, ki so jih sprejeli na Finskem za spremembo prehrane in preprečevanje srčno-žilnih bolezni in drugih pomembnih kroničnih bolezni. Predstavljene so dejavnosti, ki so potekale na Finskem, vse od projekta Severne Karelije do programov na nacionalni ravni. Rezultati kažejo, da je prišlo do bistvenih sprememb v prehrani, kar se kaže v vrednostih holesterola v krvi prebivalstva. V obdobju 30 let se je tako v Severni Kareliji starostno standardizirana umrljivost zaradi koronarne bolezni med zaposlenimimoškimi prebivalci znižala za 82%, v vsej državi pa za 75%. Avtor predstavlja dosedanje izkušnje, poudarja pomen celostnih ukrepov za boljšo dostopnost zdravih živil ter opisuje vlogo ustreznega spremljanja ukrepov inpodpore prebivalstva. Finske izkušnje potrjujejo pravilnost načel Globalne strategije SZO na področju prehrane, telesne dejavnosti in zdravja (WHO GlobalStrategy on Diet, Physical Activity and Health).
Keywords: Bolezni srca; Finska; food; mölkky; Prehrana; prehranjevalne navade; Preprečevanje; preventiva; Ukrepi; zdravje