Liberalci in Anton Korošec v letih 1918-1940 - Perovšek, Jurij (Acta Histriae, 2021)
Globoka in trajna idejna ter politična nasprotja med liberalnim in katoliškim taborom, ki ga je poosebljal načelnik Slovenske ljudske stranke in vodilni slovenski politik v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev (od 1929 Kraljevina Jugoslavija) dr. Anton Korošec (1872–1940), so se v njegovem času zrcalila predvsem v vprašanju naroda in države. Liberalci so Korošca videli kot voditelja politikujoče duhovščine in izrazito klerikalnega politika. Večkrat so ga politično tudi hudo napadli. Na podlagi analize tedanjih časopisov je v pričujočem članku avtor predstavil kritične ocene in napade s strani liberalnega tabora proti Korošcu, kot voditelju »klerikalnega« tabora.
Keywords: avtonomija; centralizem; Jugoslavija; jugoslovanstvo; Korošec, Anton; Kraljevina SHS; liberalizem; medvojno obdobje; politični katolicizem