Competencies in 4.0 logistics - Čuček, Mateja (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2025)
Ta članek preučuje kompetence, ki jih zahtevajo delodajalci v slovenskem logističnem sektorju, kot so bile ugotovljene na podlagi analize oglasov za delovna mesta na področju logistike in oskrbovalnih verig v Sloveniji. Študija se začne s teoretičnim okvirom, ki opisuje pojem kompetenc, njihovo pomembnost na področju logistike in njihovo spreminjajočo se vlogo v kontekstu Industrije 4.0 ali tako imenovane »pametne industrije«. Empirični del raziskave se osredotoča na opredelitev kompetenc, ki jih zahtevajo strokovnjaki na področju logistike in oskrbovalnih verig v Sloveniji. Te kompetence so bile sistematično razvrščene v tri skupine – tehnične, vodstvene in socialne – v skladu z modelom, ki so ga predlagali GrodekSzostak et al. (2020). Za vsako kategorijo je bilo določeno in razvrščeno pet najpogosteje navedenih kompetenc. Ugotovitve kažejo, da so tehnične kompetence, zlasti tiste, ki so usklajene z nastajajočimi in razvijajočimi se tehnologijami ter industrijskimi inovacijami, izredno pomembne v slovenskem sektorju logistike in oskrbovalne verige. Rezultati poudarjajo nujnost neprekinjenega strokovnega razvoja in vseživljenjskega učenja, saj se večina kompetenc pridobi s kombinacijo formalnega izobraževanja in delovnih izkušenj. Analiza prav tako izpostavlja neskladje: mnogi oglasi za delo ne zahtevajo izrecno določenih tehničnih kompetenc, ki so bistvene za uspešno izvajanje in napredek načel pametne industrije.
Keywords: competencies of the future; dobavna veriga; kompetence prihodnost; logistics; logistika; supply chain