Empirical studies in Polish pedagogy - between quantitative and qualitative research - Urbaniak Zając, Danuta (Šolsko polje, 2012)
Prvi učbeniki s področja metodologije pedagoškega raziskovanja so se na Poljskem pojavili v poznih šestdesetih in sedemdesetih letih in so bili do konca tega stoletja brez konkurence. Šele na začetku novega tisočletja so bile objavljene nove študije (vendar že prej izdane še vedno predvsem študentje pogosto uporabljajo). Lahko domnevamo, da je splošni "metodološki pristop" več generacij pedagogov je oblikovala raziskovalna shema, ki so jo postulirali avtorji prvih priročnikov. Z današnjega vidika je jasno, da je bil koncept metodologije pedagoškega raziskovanja, vsebovan v prvih priročnikih, umeščen v pozitivistični model znanosti. To ugotovitev podpira struktura raziskovalnega procesa, vrednotenje metod in tehnik raziskovanja, formalni smoter raziskovanja in položaj, ki je pri tem dodeljen raziskovalcu (kot tudi navedbe imena A. Comta).
Keywords: methodology; metodologija; educators; pozitivizem; priročniki; positivism; textbooks; učbeniki; research; pedagoško raziskovanje; education; vzgoja in izobraževanje; pedagogi; Poland; Poljska