Exogenous variables and their influence on domestic credit provision in Nigeria - Chile Nzeh, Innocent (Naše gospodarstvo, 2024)
Članek analizira z delom povezane dejavnike, ki vplivajo na pojav prezentizma na Hrvaškem v času pandemije COVID-19. Glavni cilj je preučiti povezavo med ključnimi spremenljivkami in razširjenostjo prezentizma med zaposlenimi na Hrvaškem. V študiji je bila uporabljena logistična regresijska analiza za preučitev podatkov iz evropske telefonske raziskave o delovnih pogojih (EWCTS) iz leta 2021, ki je zajemala vzorec 491 zaposlenih iz Hrvaške. V študiji so bili raziskani dejavniki, povezani z delom, kot so delovne zahteve, delovni čas, nadzorne odgovornosti, delo na daljavo in sodelovanje s sodelavci. Analiza upošteva tudi demografske kontrolne spremenljivke, vključno s starostjo, spolom in stopnjo izobrazbe. Ugotovitve kažejo, da obstaja pomembna povezava med dejavniki stresa pri delu in prezentizmom. Zaposleni, ki jim primanjkuje dobrega sodelovanja s sodelavci, so bolj nagnjeni k prisotnosti na delovnem mestu, tudi ko se ne počutijo dobro. Ugotovljeno je bilo tudi, da je starost pomemben dejavnik. Študija kaže, da z delom povezani dejavniki vplivajo na prezentizem na Hrvaškem. Da bi podjetja ublažila negativne učinke prezentizma, bi morala sprejeti strategije za izboljšanje delovnih pogojev in spodbujanje ugodnega delovnega vzdušja. Rezultati ponujajo dragocene perspektive za prihodnje raziskave in praktične strategije za zmanjšanje prezentizma in izboljšanje dobrega počutja zaposlenih.
Keywords: denarna politika; devizni tečaj; domača posojila; domestic credit; exchange rate; interest rate; kvantilna regresija; monetary policy; obrestna mera; quantile regression