Sistematična analiza PKP ukrepov s področja socialne varnosti - Mišič, Luka (Delavci in delodajalci, 2022)
Prispevek s sistematičnega zornega kota obravnava izbrane ukrepe s področja socialne varnosti, ki so bili s t. i. protikoronskimi zakonodajnimi paketi sprejeti v obdobju epidemije covid-19 v Sloveniji. Namen prispevka ni vnovični pregled pogosto spreminjajoče se ureditve na področju na področju socialne varnosti med leti 2020 in 2022, temveč v razvrstitvi in vsebinski analizi posebej izbranih ukrepov glede na temeljna načela socialne varnosti in temeljni namen socialnih pravic. Sistematični pregled namreč razkrije pogosto mešano naravo ukrepov, ki po eni strani odraža potrebo po zakonodajalčevem hitrem prilagajanju spremenjeni družbeni resničnosti, a po drugi strani nemalokrat vzbuja dvom glede njihove utemeljenosti, tudi morebitne politične motivacije za njihov sprejem.
Keywords: advantages and incentives; COVID-19; Slovenija; social assistance; social compensations; social protection; social security; socialna varnost; socialna zaščita; socialne pravice; socialno varstvo; zaščitni ukrepi