Učinkovitost kolektivnega varstva delavskih pravic digitalnih nomadov - Ušen, Jana (Pravni letopis, 2025)
Prispevek z vidika evropskega mednarodnega zasebnega prava obravnava vprašanje določitve pristojnega sodišča in merodajnega prava v postopkih, začetih z zastopniško tožbo, za varstvo delavskih pravic digitalnih nomadov. Kombinacija neteritorialne narave dela digitalnih nomadov in kolektivnega uveljavljanja zahtevka povzroča težave pri uporabi uredb Bruselj I bis in Rim II. Na podlagi analize sodne prakse Sodišča Evropske unije ter doktrinarnih virov avtorica ugotavlja, da veljavna pravila evropskega mednarodnega zasebnega prava digitalnim nomadom ne zagotavljajo učinkovitega kolektivnega pravnega varstva in jih tako puščajo osamljene pri uveljavljanju svojih pravic.
Keywords: applicable law; digital nomads; digitalni nomadi; European private international law; evropsko mednarodno zasebno pravo; international jurisdiction; mednarodna pristojnost; Mednarodno zasebno pravo; merodajno pravo; Pravice delavcev; representative action; zastopniška tožba