The effects of verbal and non-verbal features on the reception of DRTV commercials - Komar, Smiljana (ELOPE (Ljubljana), 2016)
Analize odziva potrošnikov so pomembne za uspešno oglaševanje, saj oglaševalcem pomagajo poiskati nove, izvirne in uspešne načine prepričevanja. Uspešni oglasi morajo poudarjati koristi oglaševanega izdelka, hkrati pa morajo tudi vplivati na potrošnikova čustva. V televizijskem oglaševanju se to doseže s pomočjo verbalnih in neverbalnih postopkov. V tem članku so predstavljeni rezultati testiranja, katerega namen je bil ugotoviti gledalčeve čustvene odzive na televizijsko oglasno sporočilo z neposrednim odzivom, ki so jih sprožile tako verbalne kot neverbalne lastnosti. Preverjali smo tudi, ali je oglasno sporočilo za gledalce vredno zaupanja, prepričljivo in splošno sprejemljivo. Naše ugotovitve kažejo na to, da (1) prenatrpanost z enakimi verbalnimi in neverbalnimi informacijami zmanjšuje prepričljivost; in (2) da raba zelo zaznamovane stavčne intonacije učinkuje bodisi kot pretiravanje ali smešno, govorec pa zveni nadležno.
Keywords: angleški jezik; kratki oglasi z neposrednim odzivom; prepričevalno sporazumevanje; prozodija