Spremembe ekonomskega dejavnika in varnost v sodobnem svetu - Kotnik-Dvojmoč, Igor (Teorija in praksa, 2000)
Kot najpomembnejša globalna ekonomska trenda, ki odločilno vplivata na politično-varnostne razmere v sodobnem svetu, sta (1) nova delitev ekonomske moči, pri čemer gre za (a) geopolitični vidik (spreminjanje ekonomskega gravitacijskega središča) ter (b) institucionalni vidik ekonomskih sprememb (zaton pomena nacionalne države) ter (2) spremembe na področju svetovne porabe finančnih sredstev za obrambne namene. Hkrati z zmanjševanjem obsega obrambnih proračunov poteka v vojaških organizacijah RID tudi proces spreminjanja prioritet pri njihovi porabi. Ob tem predstavlja resen problem tudi preoboroženost RID, ki ga je mogoče rešiti le prek sorazmerno dolgotrajnega in obsežnega procesa konverzije vojaških zmogljivosti.
Keywords: economy; gospodarstvo; ekonomski razvoj; obrambna politika; vojaški izdatki; proračuni; oborožene sile; financiranje