Country attractiveness for conducting clinical trials – a literature review - Geršić, Tomislav (Central European Public Administration Review, 2025)
Namen: klinične raziskave so velik posel po vsem svetu, saj prinašajo koristi pacientom in zdravstvenim sistemom držav, ki jih pritegnejo. Kljub izjemno velikemu znanstvenemu interesu za klinične raziskave v medicinski literaturi pa je ekonomske literature o kliničnih raziskavah, zlasti o dejavnikih, ki vplivajo na privlačnost države za klinične raziskave, zelo malo. Namen tega članka je podati pregled te literature ter glavnih pristopov in ugotovitev. Pristop: najprej je bila preiskana baza podatkov WoS CC, analizirani pa so bili članki o kliničnih raziskavah, objavljeni leta 2015 ali pozneje, s poudarkom na delih iz raziskovalnih področij poslovne ekonomije in javne uprave. Nato je podan pregled najpomembnejših objavljenih člankov o preučevanju privlačnosti držav, pojasnjena pa so tudi metodološka izhodišča in rezultati analiziranih del. Ugotovitve: pregled literature kaže, da je malo študij, ki bi preučevale privlačnost držav za klinične raziskave. Poleg tega objavljeni članki pogosto niso obsežni in obravnavajo posamezne primere ali majhne vzorce držav. Kljub temu so kot najpomembnejši dejavniki prepoznani hitrost, zaneslji-vost in učinkovitost bolnišničnega sistema ter predvidljivost predpisov. Stroški raziskav v posamezni državi – čeprav niso nepomembni – imajo sekundarno vlogo v primerjavi s poudarjenimi ključnimi dejavniki. Praktične implikacije: klinične raziskave so zelo pomembne za zdravje ljudi. Pomembne so tudi z ekonomskega vidika, vendar so v znanstveni literaturi, ki jih proučuje, podzastopana. Ta članek raziskovalcem nudi okvir za nadaljnje znanstveno raziskovanje. Ker se osredotoča na preučevanje privlačnosti kliničnih raziskav, je koristen tudi za regulatorje in oblikovalce politik pri boljšem razumevanju tega področja. Izvirnost/vrednost: članek ponuja pregled pomembnega, vendar zapostavljenega znanstvenega področja ter z njegovo sistematizacijo in interpretacijo raziskav ter rezultatov omogoča nadaljnji razvoj in olajša prihodnje raziskave.
Keywords: clinical trials; costs; country attractiveness; dejavniki; factors; klinične raziskave; privlačnost držav; regulation; regulativa; stroški