Razvoj Narodne in univerzitetne knjižnice v letih 1918-1938 - Kodrič-Dačić, Eva (Knjižnica, 2003)
Članek obravnava razvoj današnje Narodne in univerzitetne knjižnice v letih 1918-1938. Obdobje je bilo v marsičem prelomno za knjižnico: kadrovsko se je močno okrepila, zaradi obveznega izvoda tiska iz cele države se je bistveno povečal dotok gradiva, naraslo je tudi število uporabnikov, uvajati je začela nove kataloge. V tem obdobju je knjižnica delovala kot samostojna ustanova, kije služila predvsem potrebam novoustanovljene ljubljanske univerze. Medtem ko si je prizadevala pridobiti formalni status univerzitetne knjižnice, je univerza poskušala ustanoviti svojo univerzitetno knjižnico. Cilja ustanov nista bila identična, zato tudi njuna prizadevanja niso bila usklajena. Formalni status Državne študijske knjižnice je bil rešen šele leta 1938, ko joje prevzela univerza in je končno postala Univerzitetna biblioteka.
Keywords: Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana; nacionalne knjižnice; University of Ljubljana; Univerza v Ljubljani