Notions of "good" and "bad" death in the system of Slavic Beliefs - Vinogradova, Lyudmila N. (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 1999)
V okviru ljudske kulture je opredelitev dobre in slabe smrti povezana z opozicijo naravne in nasilne smrti. Po ljudskem verovanju dobra smrt pomeni umreti naravne smrti, ob primernem času, na primernem mestu in v bližini sorodnikov. Tisti, ki so umrli dobre smrti, veljajo za častitljive prednike - v nasprotju s tistimi, ki so umrli slabe smrti in postanejo škodljiva demonična bitja.
Keywords: death; smrt; pogrebni običaji; slovanska mitologija; Slavs; Slovani