At the sandbanks of critical communication studies - McLuskie, Ed (Javnost (Ljubljana), 2013)
Mainstream zmaguje - ponovno, sedaj kot "mainstream 2.0". Tako kot programi za oblikovanje besedil in razpredelnic, ki bolj usmerjajo kot popravljajo, se tudi različice v komunikologiji množijo, a redko revolucionirajo. Naj gre za 1.x ali 2.x, razlike v vsebini in usmeritvi so malenkostne. Polje komunikacijskih študij namenja pozornost spreminjajočim se tehnologijam, konkretizira sporočila in občinstva, ter raztaplja delitve med komuniciranjem in nadzorom na oltarju raziskovanja učinkov in pedagogik. Nekoč definirana kot binarno bojišče - med administrativnim in kritičnim raziskovanjem, med kvantitativnim in kvalitativnim raziskovanjem itd. -, se je različica 2.x izučila od druge strani in razglaša "mainstream" za urbano legendo: mnogoterosti sobivanja so razblinile stare delitve, če so sploh kdaj bile osnova za mitologijo. Opustitev kritike "mainstreama" je presenetljiva tako zaradi svoje prezgodnjosti kot zaradi svojega pristopa do zgodovine temeljnih pojmov in pristopov do njih.
Keywords: communication sciences; komunikologija; komuniciranje; communication; sociologija komunikacij