Upravljanje s starejšimi zaposlenimi v Mestni knjižnici Ljubljana - Štrempfelj, Suzana (Knjižnica, 2019)
Prebivalstvo se stara, s staranjem prebivalstva pa se stara tudi delovna sila. Starejši zaposleni bodo v prihodnje predstavljali eno od prevladujočih skupin zaposlenih. Ker mlajših zaposlenih ne bo, bodo organizacije morale razmisliti o potrebnih ukrepih za dvig zaposlenosti starejših delavcev ter omogočiti delovne pogoje, da bodo starejši zaposleni lahko delali dlje in si želeli podaljšati svojo delovno aktivnost. Namen prispevka je opozoriti na problem in posledice staranja zaposlenih v Mestni knjižnici Ljubljana, podati oceno stanja starejših zaposlenih ter prikazati možne predloge, priporočila in ukrepe za obvladovanje problematike staranja zaposlenih. Pregled stanja je bil izveden na osnovi teoretičnih izhodišč ter proučitve dejanskega stanja in aktivnosti, ki se v okviru upravljanja s starejšimi zaposlenimi že izvajajo v knjižnici. Cilj prispevka je spodbuditev zavedanja in razprave o navedeni tematiki ter spodbuditev vodstva knjižnice in kadrovske službe k bolj proaktivnemu delovanju na področju upravljanja s starejšimi zaposlenimi v knjižnici. Iz prispevka je razvidno, da se v Mestni knjižnici Ljubljana trenutno še premalo zavedamo demografskih trendov in problematike staranja zaposlenih, iskanja rešitev in strateškega načrtovanja konkretnih ukrepov s področja upravljanja s starejšimi zaposlenimi. Že majhne spremembe v korist starejših zaposlenih, kot so prilagojen delovni čas, ciljno motiviranje in izobraževanje, ciljno prilagajanje dela in vlaganje v promocijo zdravja, bi starejšim zaposlenim omogočile delovno okolje, kjer bi se dobro počutili, dosegali boljše rezultate ter ostali zdravi, aktivni in motivirani.
Keywords: aktivno staranje; splošne knjižnice; starejši zaposleni; upravljanje