Eksistenca, dogodek in kapital. Kako misliti brez zgodovine - Paić, Žarko (Phainomena (Ljubljana), 2015)
Avtor skuša v obliki filozofske avtobiografije in kritične refleksije modernosti artikulirati vprašanje možnosti filozofije v dobi kibernetike, računalniške znanosti in tehnoznanosti. Predlaga tri alternative za nadaljnjo obravnavo. 1) Sprememba načina mišljenja kot teorija, razvita na podlagi nove interpretacije sveta. 2) Druga rešitev je povezana s tesnim odnosom med filozofijo in teologijo glede etičnih problemov v tehničnem svetu. Življenje postaja predmet biogenetskega načrtovanja. Zato je pomembno doseči minimalni konsenz med cvetočo znanostjo in svobodo raziskovanja ter temeljnimi vrednotami kulturnega reda. 3) Tretja alternativa zavzema stališče kritike globalizacije kot ideje "napredka", ki določa osnovo današnjega neo-liberalističnega kapitalizma.
Keywords: filozofija; philosophy; science; znanost; kibernetika; eksistenca; spoznavna teorija