Mihail Jurjevič Lermontov na meji - Javornik, Miha (Slavistična revija, 2014)
Razprava je posvečena 200-letnici rojstva Mihaila Ju. Lermontova in prinaša motivno tematski in idejni oris njegovega pesniškega ustvarjanja s posebnim ozirom na prehod iz romantičnega modeliranja sveta v realizem. Kot pomembno prelomnico v ustvarjanju izpostavi obdobje med zgodnjo in zrelo liriko, ki ga zaznamuje epikurejsko-frivolno ter opolzko, malodane pornografsko ustvarjanje - 'junkerske poeme' in pesnitev Mongo.
Keywords: 19.st.; demonizem; Lermontov, Mihail Jur'evič, 1814-1841; realizem; romantizem; ruska književnost; ruska poezija; ruski pesniki; Russian literature; slv