Impresso keramika iz jame Pejca v Lašci pri Nabrežini - Velušček, Anton (Annales. Series historia et sociologia, 1997)
Med raziskovalci z območja bivše Jugoslavije je splošno sprejeta teza, da s pomočjo tržaškokraške impresso keramike lahko govorimo o impresso kulturi kot o začetku neolitika na kraškem območju okolice Trsta in zahodne Slovenije. Avtor je mnenja, da zelo redke in tudi vprašljive najdbe starejše neolitske kulture na tem območju govore, da moramo lokalni začetek neolitika povezovati šele z nastopom srednjega neolitika v Dalmaciji.
Keywords: archaeology; arheologija; arheološke najdbe; ceramic; karst; keramika; Kras; neolitik