The role of the third sector in the Slovenian welfare system - Črnak-Meglič, Andreja (Teorija in praksa, 2009)
Članek se osredotoča na analizo značilnosti tretjega sektorja v Sloveniji in njegove vloge v slovenskem sistemu blaginje. Temelji na podatkih raziskave na reprezentativnem vzorcu organizacij tretjega sektorja v Sloveniji med letoma 1996 in 2005, narejene na osnovi metodologije Univerze Johns Hopkins - mednarodnega primerjalnega projekta o neprofitnem sektorju, kar omogoča mednarodno primerljivost podatkov. Avtorici poskušata razumeti položaj organizacij tretjega sektorja v slovenskem sistemu blaginje s pomočjo primerjalne analize značilnosti tretjega sektorja in njegove vloge v drugih postsocialističnih državah kot tudi drugih evropskih državah. V sklepnem delu se navežeta na nadaljnje mogoče strategije, izzive in priložnosti za razvoj tretjega sektorja v slovenskem sistemu blaginje.
Keywords: Nevladne organizacije; Nongovernmental organizations; Nonprofit organizations; Neprofitne organizacije; Država blaginje; Welfare state; Slovenia; Slovenija