Los poemas "conquenses" de Gerardo Diego - Cerrillo, Pedro C. (Verba hispanica, 2009)
Gerardo Diego je napisal več pesmi o mestu Cuenca, saj ga je očitno očaralo to srednjeveško mesto, ki "visi" nad dolinama rek Júcar in Huécar. Avtor prispevka analizira potovanja Gerarda Diega v Cuenco: prvič leta 1926, dvakrat v štiridesetih letih na povabilo prijatelja pesnika Federica Muelasa, nato spet leta 1957 in zadnjič 26. novembra 1974, ko je prisostvoval pogrebu istega prijatelja, o katerem je dan po njegovi smrti zapisal, da mu je "zares pokazal Cuenco". Tem obiskom je treba prišteti se tistega maja 1958, ko se je udeležil "Roznih iger" v okviru Pokrajinskega evharističnega kongresa v kraju Carboneras de Guadazaón. Diegova povezanost s Cuenco se ne omejuje le na romanci, ki ju je posvetil rekama Huécar in Júcar - članek obeleži se druge pesmi, ki jih je pesnik posvetil različnim krajem in motivom v pokrajini.
Keywords: Diego, Gerardo, 1896-1987; španska poezija; 20.st.; literarne študije