Modeliranje in analiza dinamike ščetke elektromotorja - Slavič, Janko (Strojniški vestnik, 2006)
V prispevku je na kratko predstavljen Pfeiffer-Glockerjev postopek modeliranja dinamike togih teles z enostranskimi stiki. Mogoča stična stanja: lepenje, drsenje, trk s trenjem, sprostitev stika se preoblikujejo na linearni komplementarni problem, ki omogoča reševanje več sočasnih stičnih stanj. Predstavljeno teoretično ozadje je prilagojeno za telesa nepravilnih oblik. Uporaba predstavljenih zamisli je prikazana na dinamičnem modelu ščetke elektromotorja. Dinamični model je definiran z več kot 40 parametri, podrobni popis geometrijske oblike pa vključuje tudi površinsko hrapavost. V numeričnem preizkusu prispevek prikaže, kako obraba in togost ščetke vplivata na njeno stabilnost.
Keywords: dinamika teles; telesa toga; simuliranje numerično; modeli dinamični; togo telo; dinamika; modeli; elektromotorji