Synthesis and fluorescent properties of chromium-doped aluminate nanopowders - Križan, Janez (Acta chimica slovenica, 2012)
Z metodo izgorevanja smo v prisotnosti uree sintetizirali nanokristalinična Al2O3 (korund) in MgAl2O4 (spinel) materiala dopirana s kromom. Nedopirani in dopirani produkti korunda in spinela so bili karakterizirani z metodami rentgenske praškovne difrakcije (XRD), vrstične elektronske mikroskopije (SEM), analize specifične površine z BET metodo, analize inducirane skopljene plazme (ICP) in energijsko disperzivne rentgenske analize (EDX). Na omenjenih materialih smo preiskovali fluorescenčne lastnosti za razvoj prosojnih keramičnih materialov za laserske in senzorske aplikacije.
Keywords: combustion synthesis; cr-doped alumina; cr-doped spinel; fluorescence; korund; krom; nanotehnologija; preiskava materiala; spinel; zgorevalna sinteza