Raziskava stališč o leseni gradnji v Sloveniji v letu 2006 - Kitek Kuzman, Manja (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2007)
Lesena gradnja predstavlja na področju stanovanjskih stavb v Sloveniji le majhen delež celotne gradnje. Želeli smo ugotoviti, kaj je vzrok tako majhnegadeleža lesene gradnje v Sloveniji. Z javnomnenjsko raziskavo "Slovensko javno mnenje o leseni gradnji" smo anketirance spraševali o poznavanju lesene gradnje in njenih prednostih. Zbiranje podatkov je bilo opravljeno z metodo CATI. Ugotovljeno je bilo, da javnost ni dovolj seznanjenas prednostmi lesene gradnje.Večina vprašanih, ki živi v individualnihiši, nasprotuje leseni nadgradnji. Več kot polovico vprašanih soglaša, da je les primeren material za stavbno pohištvo in gradbene konstrukcije. O povečanju proračunskih sredstev za ekološko gradnjo ima javnost pozitivno mnenje. O trditvi, da lesena gradnja omogoča bolj zdravo bivalno okolje kot klasična zidana, ima javnost enakomerno porazdeljeno mnenje. Raziskava kot merjenje stališč javnosti je primerno empirično izhodišče za pripravo morebitne kampanje obveščanja javnosti o prednostih lesene gradnje.
Keywords: ankete; javno mnenje; lesena gradnja; Slovenija; stanovanjska gradnja