“Sage” as a well-being indicator - Kohut, Dominik (Teorija in praksa, 2024)
k. V članku prevprašujeva primernost BDP in njegovih izpeljank kot kazalnikov dobrobiti, pri čemer uporabiva metodologijo “SAGE”, ki v ekonomska merila vključi tudi “solidarnost”, “svoboda odločanja” in “okolje”. Ta okvir aplicirava na države Srednje in Vzhodne Evrope in izpostaviva precejšnje razlike v kazalnikih blaginje, ki kažejo na razhajanje ekonomske blaginje in socialne povezanosti v določenih državah v tej regiji. Medtem ko se v Češki republiki solidarnost zmanjšuje, Slovenija dosledno ohranja visoko raven solidarnosti in svobode odločanja. Analiza kaže, da vključitev širših razsežnosti v tradicionalna merska orodja zagotavlja bolj celovit pogled na dobrobit posamezne družbe.
Keywords: agency; blaginja; CEE; Družbeni kazalniki; indicators; kazalniki; Metodologija; Socialna država; solidarity; solidarnost; svoboda odločanja; well-being