Labour market skill deficiencies in the tourism and hospitality industry - Rok, Marija (Naše gospodarstvo, 2012)
Strukturna neskladja in pomanjkanje znanja in delovne sile na slovenskem trgu dela se odražajo tudi v turizmu in gostinstvu. V prispevku obravnavamo eno izmed možnih rešitev problemov na trgu dela, povezano z uvajanjem sistema certificiranja nacionalnih poklicnih kvalifikacij. Ob deseti obletnici sprejetja Zakona o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah ocenjujemo rezultate uvajanja tega sistema in zaznane prednosti pri deležnikih. Opravili smo anketno raziskavo na vzorcu delodajalcev v turizmu in gostinstvu. S kvantitativno analizo dobljenih podatkov, korelacijsko in multivariatno faktorsko analizo smo identificirali poglavitne dejavnike neuspešnosti pri implementaciji sistema certificiranja nacionalnih poklicnih kvalifikacij.
Keywords: tourism; turizem; gostinstvo; zaposleni; poklici; poklicne kvalifikacije; izobraževanje; education