Elektronsko poslovanje - uvajanje mednarodnega standarda UN/EDIFACT v poslovno in bančno okolje - Slana, Lidija (Uporabna informatika (Ljubljana), 1999)
Elektronsko poslovanje med podjetji in njihovimi bankami je v zadnjih letih zelo napredovalo. Rip uspešno nadomešča prenos papirnih dokumentov zaradi številnih prednosti, ki se kažejo v avtomatizaciji poslovnih postopkov od samega začetka poslovnega procesa (npr. naročila) pa vse do končnega plačila preko bančnih računov. V podporu ripu so bili razviti številni nacionalni standardi, vendar globalni razvoj svetovne trgovine zahteva uvedbo mednarodnega standarda. Ta standard se imenuje UN/EDIFACT in je bil razvit pridelovnem telesu Združenih narodov UN/CEFACT na osnovi sintakse standarda ISO 9735. Ta članek prikazuje zelo kratek pregled razvoja standardizacije v svetu in Sloveniji, prednosti mednarodnega standarda UN/EDIFACT ter potrebo pouporabi enotnega standarda v poslovnih razmerjih med podjetji in bankami v reformiranem plačilnem prometu v slovenskem gospodarstvu. Delovna skupina za standarde je del projektne skupine za reformo plačilnih sistemov in pripravljapriročnike za sedem UN/EDIFACT finančnih sporočil. Nekaj bank skupajs svojimi komintenti pripravlja testiranje teh sporočil od julija 1999.
Keywords: bančno poslovanje; elektronsko poslovanje; standardi; standardizacija