Europeanisation of civil society through the sponsored European publics - Kutay, Acar (Javnost (Ljubljana), 2012)
Institucije EU, še posebej Evropska komisija in Evropski ekonomski in socialni svet, so spodbujale in pokroviteljsko omogočale nastanek nevladnih organizacij v Bruslju. Tovrstna strategija je bila namenjena mobilizaciji interesov družbenih akterjev za EU in pomoči pri zmanjševanju zaznanega komunikacijskega deficita EU. Članek najprej nakaže, da je takšna strategija v praksi predvsem utrdila evropeizacijo družbenih akterjev. Evropeizacija znotraj civilne družbe je bila zasnovana kot legitimizacija evropskega političnega projekta in specifičnih načinov vladovanja. V nadaljevanju članek ponuja alternativni model mreženja nevladnih organizacij, ki poudarja civilizacijske vplive javnih sfer namesto zbliževanja civilne družbe s politično oblastjo.
Keywords: Evropa; Europe; European Union; Evropska unija; javna sfera; javnost; civil society; civilna družba; nevladne organizacije; communication; komuniciranje; oblast; authority; democracy; demokracija