Vodenje in diagnosticiranje curka naelektrenih delcev - Paulin, Alojz (Vakuumist, 1998)
Za kvalitetno delovanje pospeševalnikov delcev je treba poleg ustvarjanja curka delcev in zadostnega vakuuma zagotavljati tudi njegovo geometrijsko oblikovanje in vodenje po predvideni direktoriji v sredini delovne cevi. To opravljamo z režami in zaslonkami, ter pri naelektrenih delcih predvsem z nastavljivimi magnetnimi polji (dvo-, štiri- in večpolni elektromagneti). Za avtomatsko odpravljanje napake mora upravljani računalnik dobiti informacijo ovelikosti odstopanja od želenih parametrov curka na določenem mestu. Taki, pomembni podatki so: porazdelitev delcev v preseku snopa, njihova energija, centričnost v cevi in velikost pretoka delcev. Zato umajo pospeševalniki v delovni cevi vgrajene posebne senzorje. Prispevek opisuje osnovne prijeme za detektiranje lege in jakosti snopa delcev.
Keywords: vakuumska tehnika; Electronika; elektronika; pospeševalniki; curek delcev