Lastne delnice ciljne družbe pri obvezni prevzemni ponudbi in obveščanju o pomembnih deležih - Šmigoc, Matej (Podjetje in delo, 2016)
Avtor se v prispevku ukvarja z vplivom lastnih delnic ciljne družbe na obveznosti delničarja, da odda obvezno prevzemno ponudbo in obvešča družbo o doseganju pragov pomembnih deležev. Hkrati v primerjavi z nemškim pravom opozori na težavo neodvisnosti navedenih delničarjevih obveznosti od njegove dejanske kontrole v družbi, predvsem zaradi delničarjeve nezmožnosti, da bi poznal natančno število lastnih delnic ciljne družbe ob vsakem trenutku. Obravnava Direktivo 2013/50/EU Evropskega parlamenta in Sveta, ki so jo morale države članice prenesti v svoje pravne ureditve do 27. novembra 2015, ter posledice, ki jih bo nova ureditev s strožjim sankcioniranjem neizpolnjevanja obveznosti obveščanja o pomembnih deležih glasovalnih pravic imela za delničarje javnih družb.
Keywords: delnice; delniške družbe; lastninska razmerja; prevzem