Karizmatičnost Huga Chaveza - Čelofiga, Sanja (Teorija in praksa, 2016)
Nekdanjega venezuelskega predsednika Huga Chaveza so mnogi mediji opisovali kot karizmatičnega državnega voditelja. Opredelitve karizmatičnosti so različne, večinoma pa med značilnostmi navajajo posebno privrženost ljudi voditelju. Družboslovna študija vzpona na oblast in delovanja Chaveza kot predsednika države temelji na Webrovi teoriji karizmatične oblasti, iz katere lahko oblikujemo pet dejavnikov karizmatičnosti (situacijski dejavnik - kriza, vizija voditelja, vedenjske dimenzije vodje, karakteristike privržencev in validacija karizmatičnega voditelja skozi ponavljajoče uspehe). Študija pokaže, da je Chavezovo vodenje v svojih petnajstih letih izpolnilo vseh pet dejavnikov karizmatičnega vodenja in oblasti.
Keywords: Charisma; Chávez, Hugo, 1954-2013; Karizma; Leadership; Venezuela; Vodenje