Merjenje zadovoljstva bolnikov z ambulanto nujne medicinske pomoči - Kersnik, Janko (Zdravstveno varstvo, 2006)
Izhodišča: Prizadevanje današnjega časa so usmerjena k izboljšanju kakovosti. Eden pomembnih rezultatov kakovosti je zadovoljstvo bolnikov. Namen raziskave je bil izdelati vprašalnik in izmeriti zadovoljstvo bolnikov z obiskom v ambulanti nujne medicinske pomoči. Metode: Pripravila sva anketo, ki je temeljila na mednarodnem vprašalniku za merjenje zadovoljstva bolnikov z delomzdravnika družinske medicine-EUROPEP in dodala vprašanja, ki se nanašajo na posebnosti dela ambulantne nujne medicinske pomoči. Anketo sva izvedla na naključnem vzorcu 350 bolnikov, ki so obiskali ambulanto nujne medicinske pomoči v ZD Kranj. Anketiranci so prejeli anketo 14 dni po obisku ambulante zanujno medicinsko pomoč. Rezultati: 350 poslanih anket sva prejela 121 (39%) izpolnjenih. Starost bolnikov je bila od 18 do 88 let, v povprečju 49 let. Povprečno so na pregled čakali 50 minut. Vprašalnik pa se je izkazal kot zanesljiv, veljaven in sprejemljiv instrument za merjenje zadovoljstva v ambulantah nujne medicinske pomoči (Cronbachova alfa=0.93). Skupna ocena zadovoljstva bolnikov v ANMP je bila 71,9 odstotnih točk. Sklepi: Vprašalnik ozadovoljstvu bolnikov z delom ANMP je zanesljiv instrument, ki ga je moč uporabljati za ocenjevanje kakovosti dela. Anketiranci so z delom ambulante nujne medicinske pomoči zadovoljni. Večjo pozornost moramo posvetiti začetku stika z ambulanto nujne medicinske pomoči, tj.-čakalnici, sprejemu bolnikov inpojasnjevanju o vzrokih za daljše čakanje.
Keywords: abmulante; Ambulantna oskrba; Ambulatory Care; ankete; Bolnik, zadovoljstvo; bolniki; Emergency Medical Services; nujna medicinska pomoč; Patient Satisfaction; Questionnaires; Urgentne, medicinske službe; zadovoljstvo