Predstavitev in novogradnja splošnoizobraževalne knjižnice v Novi Gorici (Knjižnica, 1990)
Goriška knjižnica Franceta Bevka je ob koncu leta 1989 imela 226.513 evidentiranih knjižnih enot. Nameščene so na več mestih v Novi Gorici in drugje na skupni površini 1442 m2. To daje knjižnici prevladujoče obeležje knjižničnega skladišča. Knjižnica deluje "odprto" , vendar v neprimernih ter zdaleč nezadostnih prostorskih okvirih in se skuša prilagoditi zahtevam sedanjosti in prihodnosti. Prvi koraki v računalniško vodeni dejavnosti so že postorjeni: pred letom dni se je začela računalniška obdelava sprotnega pritoka knjižničnega gradiva. Naraščanje gradiva in zahteva, da knjižnica postane knjižnično-informacijsko središče v občini in v regiji, terjata, da se uresničijo desetletne želje in prizadevanja po izgradnji nove, prihodnosti namenjene knjižnice, katere izhodiščni cilj je kakovostno, sodobno, učinkovito in hitro zadovoljevanje izobraževalnih, informacijskih in kulturnih potreb različnih uporabnikov. V ospredju je torej uporabnik. Nova stavba naj bo zato funkcionalna, domačno prijetna in tako zgrajena, da bo njeno redno vzdrževanje terjalo nizke stroške in da jo bo po letu 2014 mogoče dograjevati, če bodo potrebe tako narekovale
Keywords: splošnoizobraževalne knjižnice; Nova Gorica; knjižnične zgradbe; notranja oprema