Veljavnost, zanesljivost in zamudnost vrednotenja malokluzije z Eismann-Farčnikovim (EF) indeksom - Primožič, Jasmina (Medicinski razgledi, 2006)
Izhodišče. Ortodontska diagnostika nam s pomočjo klasifikacijskih sistemov omogoča razvrstitev posameznih vrst zobnih in čeljustnih nepravilnosti (malokluzij). Za razvrščanje še vedno uporabljamo nekoliko izpopolnjen klasifikacijski sistem po Anglu (1899). Za kvantitativno vrednotenje malokluzij pa imamo različne okluzijske indekse. V Sloveniji je bil razvit Eismann-Farčnikov (EF) indeks, vendar je njegova rutinska uporaba v ortodontskih ambulantah omejena. Namen in hipoteze. Z namenom, da ugotovimo uporabnost EF indeksa v vsakdanji ortodontski praksi, je cilj naloge preveritinjegovo veljavnost, zanesljivost in zamudnost pri vrednotenju malokluzije. Pričakujem, da je EF indeks veljavna in zanesljiva, vendar zamudna metoda za vrednotenje malokluzije. Metode. Raziskovalna naloga je retrospektivna študija. Pri 100 preiskovancih (53 žensk, 47 moških; povprečna starost 15,4 let), ki so bili napoteni k specialistu zobne in čeljustne ortopedije, smo na študijskih modelih stalnega zobovja številčno ovrednotili obseg malokluzije z EF indeksom. Veljavnost indeksa smo preverili tako, da smoga primerjali z mnenjem desetih slovenskih ortodontov (zlati standard), ki so po lastni presoji razvrstili preiskovance v štiri težavnostne razrede. Za primerjavo smo uporabili koeficient ICC (inter-class correlation coefficient).Diagnostično natančnost EF indeksa smo določili s pomočjo površine pod ROC krivuljo. Zanesljivost EF indeksa smo določili tako, da smo deset naključno izbranih študijskih modelov ponovno ovrednotili, iste modele pa sta ovrednotila še dva meritelja. Skladnost vrednotenja enega meritelja in različnih meriteljev sem določila s koeficientom ICC (intra- in inter-class correlation coefficient). Zabeležili smo tudi čas vsakega vrednotenja malokluzije na pol minute natančno in izračunali povprečno vrednost časa, ki je potreben za ovrednotenje malokluzije z EF indeksom. Rezultati. Izvleček skrajšan pri 2000 znakih)
Keywords: Malocclusion; Malokluzija; Diagnosis; Ortodontija korektivna; Classification; Čeljust, razmerje, zapis; Jaw Relation Record; ortodontija; Orthodontics, Corrective; čeljusti; diagnostika