Retorika, javno razpravljanje in spor o racionalnosti - Škerlep, Andrej (Javnost (Ljubljana), 2004)
V članku obravnavamo razmerje med retoriko in javnim razpravljanjem prek prikaza Habermasove nesposobnosti, da bi integriral retoriko v svojo teorijo racionalne argumentacije. V sporu med filozofijo in retoriko najprej izpostavljamo polemiko med modernisitčnim racionalizmom in postmodernističnim antiracionalizmom, nato pa v drugem delu članka ta spor obravnavamo še v okviru Platonovega in Aristotelovega pojmovanja retorike. Zastopamo tezo, da je Habermasova nesposobnost integracije retorike šibka točka njegove teorije javnega razpravljanja.
Keywords: communication; komuniciranje; komunikologija; communication sciences; javnost; javna sfera