Discursive structures in the network society - Carpentier, Nico (Javnost (Ljubljana), 2012)
Članek izhaja iz razprav o strukturi in delovanju v ugotavljanju pomembnosti iskanja uravnoteženega pristopa k diskurzivnemu in materialnemu v teh razpravah. S kritičnim branjem Giddensove strukturacijske teorije in Castellsove teorije mrežne družbe osvetljuje tendence poudarjanja delovanja kot privilegiranega, dajanja prednosti materialnemu pred diskurzivnim ter utrjevanja vseh štirih pojmov v sociološki (in komunikološki) teoriji. Članek se nato usmeri k predstavi o "diskurzivni strukturi", kot jo obravnava diskurzivna teorija Lauclaua in Moufove, da bi nadalje pojasnil kompleksnost odnosov med temi štirimi kategorijami, ter zagotovil, da kulturno-diskurzivna dimenzija strukture pridobiva na vidnosti. Delovanje fluidnega in nematerialnega modela diskurzivnih struktur je ponazorjeno z osredotočanjem namedijske organizacije kot ene od točk, kjer se srečajo diskurzivno in materialno ter struktura in delovanje. Skozi leče medijskih organizacij lahko vidimo, kako sta delovanje in struktura locirana na ravni materialnega in diskurzivnega ter kako imata tako materialno kot diskurzivno strukturo in delovanje.
Keywords: teorija družbe; teorija diskurza; communication sciences; komunikologija