"He is human, too" - Movrin, David (Ars et humanitas, 2022)
Članek analizira odlomek iz Atanazijeve Vita Antonii 81, kjer si Anton dopisuje s Konstantinom in njegovima sinovoma, Konstancijem in Konstansom, ter besedilo primerja z zelo drugačnim prikazom Konstantina v Evzebijevi Vita Constantini. Medtem ko je Evzebij v znanem odlomku cesarja predstavil kot nekakšnega škofa, je grška Vita Antonii ponudila zelo drugačen model, za katerega se zdi, da je skeptičen do cesarske oblasti in morda do družbe na zemlji kot take. Tega niso spregledali pisci, ki so pozneje razvili isti žanr; to je razvidno iz spisov Sulpicija Severa, avtorja Martinovega življenja, napisanega ob koncu četrtega stoletja, kjer se namesto treh cesarjev iz Vita Antonii pojavijo trije drugačni cesarji, ki v veliko ostrejših potezah subvertirajo posvetno oblast in poudarjajo premoč njene duhovne alternative.
Keywords: Athanasius; Eusebius; rimski imperij; Roman Empire