Pandemija, teledelo in preobrazba paradigme trajnostnega urbanizma - Medved, Primož (Teorija in praksa, 2021)
Med pandemijo se nakazujejo različne potencialno mogoče smernice urbanega razvoja. Glavni cilj raziskave temelji na razumevanju in analizi trenutnih indicev, začetnih tendenc, ki bi lahko nakazale prihodnjo postpandemijsko bivanjsko izbiro prebivalcev mest. Analize v raziskavi so pokazale, da je ena od možnosti prihodnjega urbanega razvoja intenzivizacija procesa suburbanizacije in množične selitve v manjša naselja z manjšo urbanistično gostoto. Druga možnost pa nakazuje spremenjeno sestavo že obstoječega urbanega tkiva, ki podpira visoko gostoto poseljenosti, trajnostno urbano preobrazbo in digitalizacijo mest s poudarjeno množično uporabo teledela. Teledelo, ki deluje sinergično, komplementarno in usklajeno z drugimi družbenoprostorskimi ukrepi, je odlično orodje pri blaženju negativnih učinkov pandemije.
Keywords: Covid-19; Delo na domu; Epidemics; Epidemije; Home labor; pandemija; postpandemijske bivanjske izbire; teledelo; trajnostni urbanizem; trajnostnost; urbanost