Flow driven analysis of a Darrieus water turbine - Fleisinger, Matjaž (Strojniški vestnik, 2014)
V zadnjih letih se med tehnologije za izkoriščanje vodne energije pogosteje uvrščajo tudi vodi prilagojene tehnologije za izkoriščanje energije vetra, obojim pa je skupno dejstvo, da so postavljene v tok brez zajezitve. Darrieusova turbina je še posebej primerna za izkoriščanje energije vodotokov, saj je njen presek pravokotne oblike, tako lahko že posamezna turbina zajame večji del preseka plitvega kanala, medtem ko običajna propelerska turbina opisuje krožnico in šele v ohišju zajame večji del kvadratnega preseka, zato za tipičen pravokoten kanal potrebujemo več takšnih turbin.
Keywords: CFD simulacija; hidrokinetične turbine; model gibanja togega telesa; računalniška dinamika tekočin