Nevroznanost v raziskovalni umetnosti - Berlot Pompe, Uršula (Ars et humanitas, 2025)
Raziskovalne umetniške prakse konceptualno in tehnološko posegajo na različna področja znanosti in humanistike, pri čemer proces raziskovanja utemeljujejo v interdisciplinarnih metodologijah, katerih namen je ustvarjanje umetniškega dela, in ne oblikovanje znanstvene teorije. Besedilo uvodoma oriše razmerje med teorijo in prakso ter metodološke posebnosti umetniškega raziskovanja glede na raziskave v znanosti. V nadaljevanju osvetli metode ter konceptualne in kontekstualne problematike instrumentalne raziskovalne umetnosti ter poda sistematizacijo umetniških praks, ki v določenih fazah ustvarjanja vključujejo nevroznanost in nevrotehnologije. Analiza primerov izbranih umetniških del temelji na delitvi umetniških pristopov, ki uporabljajo različne nevroraziskovalne tehnologije – funkcijsko magnetno resonanco, merjenje možganskih valov, mobilno sledenje očesnim gibom – v interaktivnih delih (afektivni vidik) ter radiološke vizualizacije možganov za ustvarjanje asociacij in poetičnih metafor (retorični in metaforični vidik) ali raziskujejo potenciale nevromorfnih in senzornih tehnologij na področju uporabe generativne umetne inteligence in robotske umetnosti (performativni vidik).
Keywords: artificial intelligence; cognitive science; instrumental art; instrumentalna umetnost; kognitivna znanost; neuroscience; nevroznanost; raziskovalna umetnost; research based art; umetna inteligenca