Nemške izposojenke v Pleteršnikovem Slovensko-nemškem slovarju (1894-1895) - Orel, Irena (Slavistična revija, 2007)
V prispevku bodo osvetljena uredniška merila do prevzemanja besed v Pleteršnikovem slovarju, kakor se izkazujejo v jezikovnih oznakah in v številskem razmerju med posameznimi skupinami jezikov. Posebej bosta ugotovljeni navedba, številsko razmerje in razčlenjena raba izposojenk iz nemškega jezika na omjenem gradivu (črke b, j, ž), ki jih je Pleteršnik navajal v slovarju kljub tedanjemu splošnemu odklonilnemu odnosu do prevzetih besed germanskega izvora. Raba iztočnic z nemško jezikovno oznako bo primerjana tudi s Trubarjevimi germanizmi iz Katekizma 1550, navedenimi v raypravi J. Toporišiča o besednih germanizmih v Trubarjevem Cathechismusu.
Keywords: 19. st.; 19th century; besedoslovje; dictionaries; germanisms; germanizmi; izposojenke; lexical borrowings; Pleteršnik, Maks; protestantizem; slovarji; Slovene historical linguistics; Slovene language; slovenščina; Toporišič, Jože; Trubar, Primož; zgodovina slovenskega jezika