Lovro Stepišnik in potujoče knjižničarstvo na Slovenskem na prehodu iz 19. v 20. stoletje - Vozel, Polona (Knjižnica, 2011)
Namen: Potujoče knjižničarstvo je še ne dodobra raziskano področje knjižničarstva tako v tujini kakor v Sloveniji. Posebej zanimivo je vprašanje, kdo je bil začetnik in kako se je vzpostavila ideja o potujočem knjižničarstvu na Slovenskem. Metodologija/pristop: Pregled primarnih virov skupaj z ugotovitvami iz strokovne literature je omogočil oris življenja in dela Lovra Stepišnika in kratek zgodovinski uvod v razvoj potujočega knjižničarstva na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Rezultati: Ugotovili smo, da bi se lahko teza o Lovru Stepišniku kot prvem potujočem knjižničarju na Slovenskem potrdila, ta je leta 1863 ustanovil Bralno društvo s Slovensko bukvarnico, knjige pa je sam ali s pomočjo moža s košem poslal po vaseh. V istem obdobju so se pojavile zasebne iniciative, ki so se zgledovale po potujočih knjižnicah iz ameriškega in evropskega prostora. Namen prvih potujočih knjižnic na Slovenskem je bil spodbujati branje in pismenost kmečkega prebivalstva, in sicer v tistih okrajih, kjer niso imeli lastnega društva, čitalnice ipd., in zlasti v okrajih, ki so mejili na nemško jezikoslovno območje, s čimer naj bi spodbujali narodno zavest in uporabo slovenskega jezika. Omejitve raziskave: Zgodovinski pregled se je omejil le na izbrane vire v slovenskem časopisju, pokazale so se težave tudi z raznolikostjo in arhaičnostjo terminov. Izvirnost/uporabnost raziskave: Kratka študija poskuša predvsem spodbuditi raziskovanje razvoja potujočega knjižničarstva na Slovenskem.
Keywords: Stepišnik, Lovro, 1834-1912; biografije; potujoče knjižnice; zgodovinski pregledi