Poletni aferi kritičnih misli - Zajc, Marko (Studia Historica Slovenica, 2020)
Namen prispevka je zgodovinska analiza vloge/pomena/umeščenosti slovenskih kritičnih intelektualcev v jugoslovansko in slovensko javnost v zadnjem desetletju obstoja socialistične Jugoslavije (natančneje leta 1986). Osrednja pozornost je namenjena intelektualcema Tomažu Mastnaku in Dimitriju Ruplu kot akterjema in njunim stališčem v kontekstu odnosov med slovensko in jugoslovansko javnostjo. Za našo analizo so bolj kot procesi odločanja v političnih forumih, ki jim lahko sledimo preko arhivskih virov, pomembne vsebine, ki so jih mediji objavili. Gre za politično zgodovino javnosti in ne za zgodovino politike kot procesa odločanja v krogih s politično močjo.
Keywords: 1986; civil society; civilna družba; družbena kritika; history of the public; intelektualci; intellectuals; Jugoslavija; politična zgodovina; Slovenia; Slovenija; social critique; Socialist Federal Republic of Yugoslavia